dimarts, 24 de març del 2009

Pink Floyd i El vent en els Salzes

Pink Floyd és un grup de música britànic, considerat com un dels més influents de la història del rock.


El grup es donà a conèixer a finals del 1966, en clubs underground de Londres. Els seus membres fundadors foren Syd Barret (guitarra i veu), Roger Waters (baix i veu), Richard Wright (orgue, teclats i veu) i Nick Mason (bateria). Enregistraren el seu primer single pel gener de 1967, i el mateix any es publicà el primer disc de llarga durada, The piper at the gates of dawn.

Syd Barrett va ser el compositor principal de la majoria dels temes, però les aportacions de cada integrant de la banda van ser fonamentals. L'àlbum conté lletres capricioses sobre l'espai, espantaocells, gnoms, bicicletes i contes de fades, acompanyades amb seccions de música psicodèlica. El títol del mateix prové d'un dels capítols d'un llibre que Barrett llegia de jove i que era segurament el seu llibre preferit: The Wind In The Willows (El vent en els salzes), de Kenneth Grahame. En el mateix, els personatges de la Rata i el Talp es troben amb el déu Pan, que representa la poderosa força de la natura, i ajuda als animals a trobar una llúdriga perduda. En aquest àlbum s'aprecia el gust de Barret per les lletres basades en associacions mentals espontànies, una cosa així com un viatge psicotròpic.

El dia 7 de juliol de 2006 Syd Barrett va morir a Cambridge, als 60 anys, d'un càncer de pàncrees.

Els que ja heu llegit el llibre o una part d’ell haureu pogut observar que aquest capítol fa referència al capítol 7 de El vent en els salzes, titulat El flautista a les portes de l’alba. També haureu observat, doncs, que en aquest capítol apareix Pan, músic i caçador que representa la força de la naturalesa. (trobareu més informació sobre aquest personatge en una altra entrada)