dijous, 19 de març del 2009

El vent en els salzes: origen i argument


Origen:

El dia que el fill de Kenneth Grahame, Alastair, complia quatre anys, plorava desconsoladament. El seu pare va prometre explicar-li tots els contes que ell volgués. El fill va escollir els protagonistes i el pare va acceptar el repte. I va estar comptant aventures fins les dotze de la nit. Va seguir amb aquestes aventures moltes nits dels tres anys següents. El resultat va ser l'aparició, en 1908, d'El vent en els salzes.

El vent en els salzes també és una novel·la inspirada en el record de la casa de camp de la padrina de'n Grahame, on l'autor vivia junt amb els seus altres tres germans quan el seu pare els envià, incapaç de cuidar dels seus fills un cop la mare de'n Kenneth morí quan ell tan sols tenia cinc anys.

Argument:

Un talp, cansat de treballar, decideix sortir a l'exterior. Allà es trobarà amb un nou amic, un ratolí d'aigua amb el que s'anirà a viure. Ells dos viuran aventures juntament amb altres personatges com el gripau, el teixó o la llúdriga.

Així, a la vora del riu, Talp, Rata, Teixó i Gripau i llúdriga són bons amics i viuen afablement, però entre ells discrepen sobre la necessitat d'abandonar la tranquil·litat de la seva llar i viure aventures.
La vora del riu, símbol d'allò conegut i segur, i l'ample món que representa allò desconegut i perillós, però també la llibertat, constitueixen l'escenari d'aquest relat sobre l'encant de la vida senzilla i l'amistat, tot això banyat amb humor i poesia. L'humor, molt subtil, abunda en els diàlegs i en les peripècies dels personatges; la poesia impregna tot el relat però molt especialment les descripcions de la natura, el realisme de la qual l'autor equilibra amb belles imatges i metàfores.

Aquests personatges ens mostraran diferents classes socials de la societat anglesa de l'època, a més d'oferir diferents valors, tant complexos com altres més planers, com pot ser per exemple: el plaer de gaudir del menjar i la beguda amb els teus amics. Ressaltar per damunt de tot, l'amistat i la convivència de diverses personalitats (en aquest cas animals) que són els punts més destacats per ensenyar als més petits.