dimecres, 11 de març del 2009

Màgic d'Oz


Ja hem acabat una altra aventura. Tot i que Màgic d'Oz és un llibre bastant infantil, ja que com heu pogut observar sempre acaba tot bé, tot és alegria i sorpresa i no hi ha res de dolor, ens transmet un missatge que pot servir per a tothom, independentment de l'edat; aquest missatge és la confiança en un mateix.

És important creure en un mateix, en les nostres possibilitats. Les inseguretats no porten enlloc, ja que sense seguretat no hi ha progrès. Màgic d'Oz ens ensenya que hem d'acceptar-nos tal i com som si volem complir el nostre destí (el mateix màgic d'Oz s'ha estat avergonyint d'ell mateix durant anys; aquest personatge també ens fa veure que les aparences enganyen, que no tot és el que sembla).

Però aquesta història també mostra una mica la dificultat de la vida. La vida és un camí d'alts i baixos, amb moments bons i moments no tant bons, d'aquí la metàfora dels totxos grocs de la vida, els quals mostren un camí difícil, ple de corves i girs, com el creixement personal de cadascú, com el camí a seguir.
i què dir de les qualitats humanes que també es mostren en aquest llibre? La intel·ligència, el valor, la humanitat. Tothom busca aquestes tres característiques, i sobretot els nens.

Dit tot això, hi ha un altre aspecte que ens agradaria destacar i el qual està molt relacionat amb Peter Pan. Deixant de banda que les dues històries són fantàstiques i plenes de fantasia, tenen en comú dos aspectes importants: el volar i la figura maternal.
A Peter Pan es marxa d`un indret a un altre volant, a Màgic d'Oz també, ja sigui pel cicló, pel globus o pels Monos Alats. Això fa veure el que ens han dit moltes vegades a classe, i és que per viure aventures és necessari marxar. A més, l'experiència és el que et fa crèixer i madurar, el viure i descobrir coses noves. D'aquí la importància del grup també en M'àgic d'Oz, ja que tots junts aconsegueixen descobrir-se a un mateix, entre tots superen les carències de cadascún.
Pel que fa a la figura de la mare: la Dorothy dóna molta importància a la tia Ema, que la veu com una mare per a ella. A més, el final del conte és la trobada de la nena amb la tieta, cosa que reflexa més la importància d'aquesta figura maternal.Però no només això, sinó que tots els nens necessiten sentir empatia, i qui millor que la mare per donar-los-hi tot l'amor que es mereixen.

Ara, amb tota aquesta explicació, podreu veure molt més clar que aquesta història de Màgic d'Oz sí que va adreçada a nens i nenes més aviat d'edats petites, però que el que ens vol transmetre és una realitat que ens passa també a nosaltres i als adults. Màgic d'Oz no és només un conte de fades del nostre temps, és un conte de fades de tots els temps...

P.D.: confieu en vosaltres mateixos, en les vostres possibilitats. Amb autoestima superareu molts dels obstacles que us dóna la vida, i aconseguireu superar també les vostres carències. Si voleu, podeu ;)