dimecres, 11 de febrer del 2009

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson tindrà la seva Illa del tresor a internet

Com sabeu, tots hem començat aquesta aventura en el món de les novel•les amb l’Ila del Tresor, considerada com la història més popular i fantàstica escrita per Stevenson. Tant és l’èxit que han tingut les seves novel•les, que si tot va bé l’any vinent hi haurà un lloc a internet on es plasmarà tant la vida de l’autor com de les seves obres. Ens adonem, així, de que tenim en les nostres mans un tresor, un tresor escrit per un personatge digne d’admiració. Tot seguit s’explica:

Llibres com "L'illa del tresor''(1883) o "L'estrany cas del Dr Jekyll i Mr Hyde''(1886) van donar fama a Robert Louis Stevenson, però també van eclipsar la resta de la seva obra, la reputació de la qual vol restaurar ara una nova pàgina d'internet.
Admirat per genis com Jorge Luis Borges, Ernest Hemingway o Vladimir Nabokov, Stevenson (1850-1894) és considerat per molts lectors com un simple autor de novel·les d'aventures, imatge reforçada pels llargmetratges de Hollywood sobre les seves obres més conegudes.
Tanmateix, la carrera de l'escriptor escocès, tràgicament escurçada per una hemorràgia cerebral, inclou poesia, relats infantils, llibres de viatges, novel·les històriques i assaigs literaris, impregnats tot un estil elegant i sobri.
Amb aquest ric llegat en ment, la Universitat Napier d'Escòcia busca rescatar el prestigi de Stevenson amb un lloc que emergirà en el mar de continguts d'internet com una "illa del tresor" creatiu de l'autor, tal com diu el títol del seu cèlebre llibre de pirates.
El portal, que s'inaugurarà el gener de 2010, oferirà a l'internauta la biografia i el text complet de les obres de l'escriptor, a més de l'àmplia bibliografia i la serialització gràfica de llibres com " L'estrany cas del Dr Jekyll i Mr Hyde''.
Igualment, els cibernautes tindran accés a fotografies i documents personals de Stevenson, molts dels quals es guarden al Museu d'Escriptors d'Edimburg.
"El nostre objectiu és revisar aquesta reputació i presentar a Stevenson com un escriptor seriós de literatura seriosa'', de manera que el seu talent abasti una "major audiència'', afirmà Linda Dryden, professora de Literatura de la Universitat de Napier.
En opinió de la professora, l'escocès va ser un autor "molt important'' que, tanmateix, no va gaudir del reconeixement atorgat a alguns dels seus col·legues coetanis, com Joseph Conrad i Rudyard Kipling.
Durant gran part del segle XX, la veritat és que molts experts van classificar al pare de "Dr Jekyll i Mr Hyde'' com a escriptor de "segona classe'', tant que l'Antologia de Literatura de la Universitat d'Oxford de 1973 ni tan sols esmentava el seu nom.
Nascut a Edimburg el 13 de novembre de 1850, Stevenson va fer, malgrat la seva salut, molts viatges pel món, un dels quals va conduir a Upolu, una de les dues grans illes que confirmen Samoa, on va morir el 3 de desembre de 1894.
Segons sosté l'escriptor francès Alex Capus en el seu llibre "L'altra illa''(2005), l'autor escocès es va traslladar a viure a Samoa, al sud de l'Oceà Pacífic, per buscar el tresor protagonista de la seva coneguda novel·la.