dimecres, 13 de maig del 2009

Mites de la novel·la El guardián entre el centeno

Primer mite: Chapman i la mort de John Lennon

L'esdeveniment més conegut de la cultura popular associat a la novel·la es podria dir que és l'assassinat de John Lennon a mans de Mark David Chapman. La novel la El guardià entre el sègol va tenir un gran significat per a ell, fins al punt de voler modelar la seva vida a l'estil del protagonista del llibre Holden Caulfield.
En el matí del 8 de desembre de 1980 va comprar un exemplar de "El guardià entre el sègol", en una llibreria de Nova York en la qual ell va escriure "Aquesta és la meva declaració", i va signar "El guardià entre el sègol" novel·la de la que ja tenia diverses còpies.
Chapman va estar la major part d'aquest 8 de desembre a prop de l'entrada d'apartaments en el que vivia John Lennon, parlant amb altres fans i amb el porter.
Al voltant de 5:00 PM, John Lennon i Yoko Ono van sortir del dakota per una sessió en els Record Plant Studios. Mentre que Lennon caminava cap a la limusina, Chapman va aconseguir estrènyer la mà del cantant i que li signés un exemplar del seu últim disc "Double Fantasy", malgrat això, va romandre esperant a l'entrada fins que la parella tornés.
Al voltant de 10:50 PM, la limusina de Lennon va tornar al dakota, Lennon i Ono van passar al costat de Chapman camí cap a l'entrada de l'edifici. Des del carrer Chapman va donar la volta i realitzà cinc trets, quatre dels quals van impactar amb l'esquena i l'espatlla de Lennon. Una de les bales va perforar l'aorta de Lennon, causant pèrdua severa de sang per la dissecció aòrtica.
Chapman va romandre en l'escena, tregué el seu exemplar de "El guardià entre el sègol" i intento llegir fins que va arribar la policia. Els oficials del Departament de policia de Nova York, que van ser els primers a respondre als trets, van reconèixer que les ferides de Lennon eren molt severes així que van decidir traslladar-lo a l'Hospital Roosevelt en el vehicle de la policia. Chapman va ser arrestat sense cap complicació.
Lennon va ser declarat mort a les 11:20 p.m. després d'haver perdut més del 80% de la seva sang.

Segón mite: Hinckley i l'intent d'assassinat a Ronald Reagan


El 30 de març de 1981, John Hinckley disparà 5 vegades al president nord-americà Ronald Reagan, quan aquest sortia, acompanyat del seu equip de seguretat, de l'hotel Hilton de Washington, DC, però no aconsegueix la seva comesa. Després la policia va trobar El guardià entre el sègol juntament amb mitja dotzena més de llibres a la seva habitació de l'hotel. Hinckley i el seu secretari de premsa van dir que per conèixer la seva defensa l'únic necessari era llegir El Guardià entre el sègol. Va ser un veritable fanàtic d'aquest llibre, el qual va llegir moltes vegades abans i després de ser tancat.

És el llibre el culpable??